Mafketels

Een onzinnige maatregel: ik moet mijn halogeenlampen vervangen. Volgens Milieu Centraal kan ik daar € 30,- per jaar mee verdienen (Trouw 29 augustus, Goedemorgen). En wat kost de onnodige vervanging van elf armaturen?

Net zo maf als de verbazing van Natuur & Milieu, dat mensen “nog steeds” hun CV-ketel gewoon vervangen (Trouw, 23 augustus). Misschien is de verbazing wat kleiner als je bedenkt dat een nieuwe CV-ketel zo’n € 2.000,- kost. In de gemiddelde woning kosten een wamtepomp, zonnepanelen, isolatie en nieuwe radiatoren ongeveer tien keer zo veel. Dat kan niet iedereen opbrengen en dan hebben we het nog niet over de vraag waar we alle technici vandaan halen om de ombouw mogelijk te maken.

We kunnen onze energie beter steken in de ombouw bij een paar grote energieverbruikers. Zelfs als ik daar via de belasting aan mee moet betalen, ben ik voor hetzelfde milieu-effect een stuk voordeliger uit.

Een gedachte over “Mafketels”

  1. U slaat de spijker op zijn kop heer Groen, rake klap overigens, alles gaat veel te snel, het kabinet loopt zichzelf voorbij, terwijl Nederland in de energietransitie ergens onderaan bungelt als het gaat om de aanpak ervan en jaren heeft zitten slapen. En hebben we het ineens over een halogeenlampje en de verwarmingsketel die eruit moet. Hoezo, vraag je je dan af, zelfs een elektrische auto voldoet thans niet aan de normen die we gewend zijn te rijden met een benzine of dieselauto als het om de actieradius gaat, maar heel Nederland moet over op elektrisch rijden, nieuwe norm heet dat! Hoe gaat Nederland er trouwens uitzien met al die laadpalen en snoeren over het trottoir als de nieuwe norm werkelijkheid gaat worden en het gebruik van een dieselauto strafbaar wordt terwijl de staat jarenlang BPM heeft geheven voor het gebruik en aanschaf.

Reacties zijn gesloten.